APIRAMA

De Wonderbare Bijenkorf

   Toen de Meli-eigenaar Alberic J.Florizoone het plan opvatte om deel te nemen aan de Expo 58, deed hij dat in stijl :

   Er werd een paviljoen gebouwd van 40 m x 30 m, tussen het attraktiepark en Vrolijk België, vlak bij het sportstadium.

         Het paviljoen bestond uit drie delen : een show met de Wonderbare Bijenkorf, een middengedeelte met uitgebreide honingstand en cafetaria, en de   Watersymfonie (de Dansende Fonteinen).

    Voor de Wonderbare Bijenkorf deed hij voor het gebouw beroep op architect J. Decoussemaeker, die het Melipark te Adinkerke had aangelegd. Voor de realisatie van de attraktie tekende architect Wiegman uit Rotterdam. Deze realiseerde voor Philips Eindhoven de nieuwe projecten. Nieuw was toen de UV-lamp, (zwart licht), dat alleen witte en bleke kleuren reflecteerde, terwijl de rest van de ruimte in het duister bleef.

     Er waren maar vier speciale verfkleuren beschikbaar, waarop dit licht reageerde :geel, oranje, blauw en groen, maar door de combinatie ontstond toch een magisch spektakel. Het Bijenkorf-thema lag voor de hand…

( bijtje uit de bijenshow van expo 58) 

De wandel-attraktie liet de bezoeker op een speelse wijze (een soort drie-dimensionele tekenfilm) de verschillende aktiviteiten in de bijenkorf zien : de bijtjes bewogen in een feëriek decor, voor de meeste bezoekers was dit totaal nieuw.

   Een week na de opening was dhr. Wiegman in het decor nog wat aan het bijstellen, toen hij een merkwaardig man de attraktie zag binnenwandelen : Walt Disney himself … Disney kwam kijken naar het rond-filmtheater Circarama, dat hij voor het amerikaans paviljoen had opgezet.

   Toen de verraste Wiegman zich voorstelde, en meedeelde welke eer dit bezoek voor hem betekende, snauwde Disney hem af met de woorden : ik kom enkel kijken of jullie niets van mijn ideeën hebben gepikt, want dan laat ik de zaak hier sluiten …

Gelukkig bleek alles authentiek, en mocht er verder worden gewerkt  …

 

     Na Expo 58 werd het paviljoen nog verder uitgebaat in het kader van de concessie Meli-Heizel. Door de afgelegen ligging tegenover het park zelf, werd uiteindelijk besloten de attractie naar het Melipark te Adinkerke over te brengen.

Er werd een – kleiner – paviljoen opgetrokken, en de attractie werd een voltreffer.

      Tegen eind de jaren 70 was het nieuwtje eraf, en werd de idee ontwikkeld, om voort te werken op hetzelfde thema, maar dan mee met de tijd :   andere attraktieparken waren ondertussen op de Belgische markt aktief, de bezoekers waren verwend, en verwachtten steeds meer en beter.

  In 1979 opende APIRAMA : de naam komt uit het Grieks & het Romeins, en betekent zoveel als “kijken naar de bijen”. Het klonk internationaal, en dat was het ook.

De uitbouw was een bootvaart (van het Duitse Metallbau Emmeln) waarin de bezoeker tijdens een vaart van +/- 8 min. kennis maakte met de verschillende activiteiten van de bijtjes. Eerst voer men de bijenkorf binnen, waar de wachters voor de ontvangst zorgden. 

Dan kwamen diverse scènes te voorschijn, zoals het bouwen van de raten, de komst van de prinses, de crèche,etc. Dan volgde de zwerm-scène waarbij de boot uit het water werd getild, en doorheen het vlieggat van de korf in een vijver werd gesplasht. Dan volgden natuurscènes : het oogsten, de wespen-aanval, het grote zomerfeest, het gala bij de koningin, om te eindigen met een afscheidssène.

 

 

 

 

De attractie werd een overweldigend succes, en dat is het gebleven tot de laatste dag.

    Merkwaardig was ook het muzikale thema, dat de bezoekers doorheen de attraktie volgde, maar met muzikale accenten per bezochte scène. Bij het verlaten van de show klonk de melodie nog een tijd na , het blijft na al die jaren een staaltje van muzikale kunst : dit was een realisatie van The New Seakers –zanger Kevin Finn.

De driedimensionele Meli-bij  en de scènes werden  ontwikkeld door het Engelse duo Sparks & Golding (Colchester – UK).

Na de overname van het Melipark door Studio 100 in 1999 werd de attractie herbouwd als het Plop-bos, met behoud van de bootvaart en de magische sfeer, maar nu met de Plop-figuren als hoofdrolspelers.

Apirama zal nog lang bijblijven als de meest typische Meli-attraktie, waarbij de Meli-bij, de muziek, de sfeer en het verhaal zorgden voor een gewaardeerde traditie bij miljoenen bezoekers van weleer …

Robert Florizoone     Maart 2007